Serija | 12 min | 2005

Sinopsis

Kanali i polderi Vaterland-a pokazuju pejzaž iz kojeg je nekada ponikao Amsterdam. Opis holandskog pejzaža prepunog jarkova datira iz 900. godine nove ere. U Amsterdamu ima još dosta mesta koja nas podsećaju na to vreme. Jordaan i Bloemgracht, na primer, slede linije tih starih poldera.

Saša se vraća u istoriju dok je Amsterdam još bio mokar, divlji, grub, siromašan i blatnjav. U prolazu ispod C&A može se videti jedno uzvišenje, koje ukazuje na nasip izgrađen 1180. godine. Bio je to jedan od prvih velikih nasipa u Holandiji. Tamo gde sada stoje Bijenkorf i Beurs van Berlage tekla je prilično široka reka Amstel. Reka je još uvek tu, ali prolazi kroz cevi ispod zemlje. Reka se uliva u jezero IJ, gde je sada Glavna stanica.

Osnovne Informacije

Orginalni naziv: Wij Amsterdammers: Water

Režiser: Saša Matijević

Producent: MS Visuals

Dužina: 12 minuta

Godina: 2005

Zemlja: Holandija

Jezik: Holandski

Titlovi: Nema

Žanr: Istorijski

Ekipa

Producent: MS Visuals

Ko-producent: AT 5

Scenarista: Saša Matijević

Ko-scenarista: Geert Mak

Pripovedač: Geert Mak

Režiser: Saša Matijević

Reč Režisera

Svaka epizoda je informativni razgovor između mog prijatelja i istoričara Geerta Maka i mene.

Ja sam iz Jugoslavije došao u Amsterdam početkom devedesetih. Fokus svake epizode su moja iskustva koja, s obzirom da sam imigrant, donose mnoga zanimljiva pitanja o holandskoj istoriji. To su pitanja o kojima su starosedeoci Holanđani već odavno prestali da razmišljaju, i sigurno ne znaju uvek odgovor. Pokazujući kroz moj lik kako imigranti vide i doživljavaju Amsterdam, stvara se veza između prošlosti i sadašnjosti. Na kraju krajeva, istorija je nešto što je neprestano u nastajanju i čega smo svi deo.

 

Izvor : https://www.geertmak.nl/nl/amsterdam/kijken-en-luisteren/wij-amsterdammers-een-kleine-inburgeringscursus/