Serija | 12 min | 2005

Sinopsis

U šesnaestom veku Holandija je potpala pod carstvo katoličkog španskog kralja Filipa II. Holandija i Flandrija bili su manje-više ugao njegovog carstva i on je to područje smatrao svojevrsnom kolonijom. 1568. godine izbila je pobuna, poznata i kao Osamdesetogodišnji rat.

Vilijam Oranjski bio je heroj tokom Osamdesetogodišnjeg rata. O njemu govori državna himna Vilhelmus. Baš kao i sam Viljem Oranjski, i pesma o njemu je u to vreme bila popularna. Bio je to vrhunski hit koji se pevao i brujao na ulici. Tek 1930-ih, Vilhelmus je zvanično postao holandska himna i imao je snagu objedinjavanja, posebno tokom Drugog svetskog rata.

Osnovne Informacije

Orginalni naziv: Wij Amsterdammers: Volkslied

Režiser: Saša Matijević

Producent: MS Visuals

Dužina: 12 minuta

Godina: 2005

Zemlja: Holandija

Jezik: Holandski

Titlovi: Nema

Žanr: Istorijski

Ekipa

Producent: MS Visuals

Ko-producent: AT 5

Scenarista: Saša Matijević

Ko-scenarista: Geert Mak

Pripovedač: Geert Mak

Režiser: Saša Matijević

Reč Režisera

Svaka epizoda je informativni razgovor između mog prijatelja i istoričara Geerta Maka i mene.

Ja sam iz Jugoslavije došao u Amsterdam početkom devedesetih. Fokus svake epizode su moja iskustva koja, s obzirom da sam imigrant, donose mnoga zanimljiva pitanja o holandskoj istoriji. To su pitanja o kojima su starosedeoci Holanđani već odavno prestali da razmišljaju, i sigurno ne znaju uvek odgovor. Pokazujući kroz moj lik kako imigranti vide i doživljavaju Amsterdam, stvara se veza između prošlosti i sadašnjosti. Na kraju krajeva, istorija je nešto što je neprestano u nastajanju i čega smo svi deo.

 

Izvor : https://www.geertmak.nl/nl/amsterdam/kijken-en-luisteren/wij-amsterdammers-een-kleine-inburgeringscursus/