Serija | 12 min | 2005

Sinopsis

Geert Mak vodi Sašu u jedan stan na spratu na Mervedeplein u Amsterdamu. Ovo je prava kuća Anne Frank, kuća u kojoj je Anne Frank živela sa porodicom pre nego što je porodica morala da se sakrije. Ovo je kuća u kojoj Anne uzima svoj dnevnik i počinje pisati. Bila je jedan od 80.000 Jevreja koji su deportovani tokom rata.

Ta grupa od 80 000 činila je desetinu Amsterdamskog stanovništva. Ali njih 5.000 se vratilo. Saša je zatim odveden u bivšu jevrejsku četvrt u Amsterdamu, oko Vaterlooplein-a i Veesperstraat-a. Geert Mak razmišlja o istoriji Veesperstraat-a tokom okupacije. Budući da su u ulici uglavnom živeli Jevreji, tokom rata postala je upražnjena.

Osnovne Informacije

Orginalni naziv: Wij Amsterdammers: Oorlog

Režiser: Saša Matijević

Producent: MS Visuals

Dužina: 12 minuta

Godina: 2005

Zemlja: Holandija

Jezik: Holandski

Titlovi: Nema

Žanr: Istorijski

Ekipa

Producent: MS Visuals

Ko-producent: AT 5

Scenarista: Saša Matijević

Ko-scenarista: Geert Mak

Pripovedač: Geert Mak

Režiser: Saša Matijević

Reč Režisera

Svaka epizoda je informativni razgovor između mog prijatelja i istoričara Geerta Maka i mene.

Ja sam iz Jugoslavije došao u Amsterdam početkom devedesetih. Fokus svake epizode su moja iskustva koja, s obzirom da sam imigrant, donose mnoga zanimljiva pitanja o holandskoj istoriji. To su pitanja o kojima su starosedeoci Holanđani već odavno prestali da razmišljaju, i sigurno ne znaju uvek odgovor. Pokazujući kroz moj lik kako imigranti vide i doživljavaju Amsterdam, stvara se veza između prošlosti i sadašnjosti. Na kraju krajeva, istorija je nešto što je neprestano u nastajanju i čega smo svi deo.

Izvor : https://www.geertmak.nl/nl/amsterdam/kijken-en-luisteren/wij-amsterdammers-een-kleine-inburgeringscursus/