Serija | 12 min | 2005

Sinopsis

U zlatno doba kuvanje je bilo vrlo dobro. Začini su doneti sa Istoka, a kuvarice iz tog vremena prepune su maštovitih jela poput „pileće kruške“ i „pite od jezika“. Iz hrane se vidi kako je Amsterdam uvek bio grad migranata.

Tokom Zlatnog doba u Holandiji, ostatak Evrope je bio u ratu. Amsterdam, kao i ostatak Holandije, važio je za ostrvo mira i privlačio je izbeglice iz celog sveta. Za samo nekoliko godina gradsko stanovništvo se povećalo pet puta. Izgradnja pojasa kanala bila je prva planirana urbana ekspanzija u Evropi. Okolo su brujale inovacije i dinamičnost. Dok je ostatak Evrope bio još u srednjem veku, Amsterdam je bio rana ispostava moderne ere. Bez pridošlica, Amsterdam i Holandija nikada ne bi mogli da dožive svoje Zlatno doba.

Osnovne Informacije

Orginalni naziv: Wij Amsterdammers: Gouden Eeuw

Režiser: Saša Matijević

Producent: MS Visuals

Dužina: 12 minuta

Godina: 2005

Zemlja: Holandija

Jezik: Holandski

Titlovi: Nema

Žanr: Istorijski

Ekipa

Producent: MS Visuals

Ko-producent: AT 5

Scenarista: Saša Matijević

Ko-scenarista: Geert Mak

Pripovedač: Geert Mak

Režiser: Saša Matijević

Reč Režisera

Svaka epizoda je informativni razgovor između mog prijatelja i istoričara Geerta Maka i mene.

Ja sam iz Jugoslavije došao u Amsterdam početkom devedesetih. Fokus svake epizode su moja iskustva koja, s obzirom da sam imigrant, donose mnoga zanimljiva pitanja o holandskoj istoriji. To su pitanja o kojima su starosedeoci Holanđani već odavno prestali da razmišljaju, i sigurno ne znaju uvek odgovor. Pokazujući kroz moj lik kako imigranti vide i doživljavaju Amsterdam, stvara se veza između prošlosti i sadašnjosti. Na kraju krajeva, istorija je nešto što je neprestano u nastajanju i čega smo svi deo.

 

Izvor : https://www.geertmak.nl/nl/amsterdam/kijken-en-luisteren/wij-amsterdammers-een-kleine-inburgeringscursus/