Biografija

Saša Matijević je rođen 1967. godine u Novom Sadu, Republika Srbija (Jugoslavija). Otac mu je bio gređevinski radnik a majka službenica u banci. Od malih nogu pomaže ocu u izgradnji porodične kuće i stiče veliko iskustvo u građevinskim poslovima. Logičan sled stvari je bio da se obrazuje na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu što mu je i pošlo za rukom 1986. godine kad upisuje fakultet kao 21. od 550 kandidata. Posle četvorogodišnjeg studiranja i pred sam početak rata 1991. godine napušta Jugoslaviju i odlazi da živi u Amsterdam, Holandija. Veštine koje je stekao u mladosti pomogle su mu da preživi prve dve godine kao ilegalni imigrant obavljajući razne građevinske poslove. Krajem 1992. godine upoznaje čuvenog arhitektu Theo Bosch, koji mu nudi posao u ogranku najrespektivnijeg holandskog arhitekte tog doba, Aldo van Eyck. U ovom arhitektonskom birou je radio sve do 1998. godine kada je (nažalost) Theo Bosch preminuo od iznenadne bolesti i biro se raspao.  Tada prelazi u kancelariju koji je vodio Sjoerd Soeters, koji je u to vreme važio za najprominentnijeg holandskog arhitektu. Radeći na trodimenzionalnim arhitektonskim digitalnim animacijama, Saša ubrzo shvata da njegova prava ljubav leži u filmu i pokretima kamere, tako da 2000. godine napušta arhitekturu i upisuje Media Akedemiju u Hilversumu, Holandija, smer kamera.

U periodu nakon završetka Media Akademije, od 2000. do 2004. godine, radno iskustvo sticao pre svega kao free-lance kamerman u informativno-dokumentarnim programima za tv kanale VARA (Ned 3), TELEAC (Ned 3), SBS 6 i producentsku kuću Eyeworks. Angažmane u istom periodu dobija i na poslovima studijskog snimatelja televizijskih magazina i direktnih prenosa za RTL 5, AT5 i TV Noord Holland. U tom periodu realizuje i autorski dokumentarni film (polusatni „film of filmu“ pod nazivom „Ja Zuster, Nee Zuster“ koji ima izuzetnu gledanost i pozitivne kritike) za AVRO (Ned 3).

 

Od 2004. godine kao free-lance stvaralac programa (snimatelj-novinar-producent) realizuje niz dugometražnih televizijskih reportaža širom sveta: zapaženi su njegovi projekti realizovani u Severnoj Africi (Alžir, Etiopija), na Dalekom Istoku (Tajland) i u Južnoj Americi (Surinam) – proizvedeni za potrebe redakcija omladinskog i interkulturalnog programa tv kanala THE BOX, AT5 i OHM (Ned.1) a za TV NOORD HOLLAND realizuje polusatni dokumentarni film „Liefdewerk oud papier“.

Od 2005. (kada osniva sopstvenu nezavisnu produkcijsku kuću MS Visuals radi na dokumentarnim projektima, npr. – za kanal AT5 realizuje 5 istorijskih reportaža o Amsterdamu „Wij Amsterdammers“ (u autorskom partnerstvu sa vodećim holandskim književnikom Hertom Makom), kao i niz reportaža za informativno-političke programe redakcija kanala AT5 i MEX IT (u Maroku, Etiopiji i SAD). U periodu do 2010. napravio je još dva dokumentarna filma “O-Dog” i “Put ka otkriću svog pravog ja” koji je emitovan u okviru kulturno-obrazovnog programa na OHM (Ned 1).

Tokom 2010. i 2011. realizuje svoj debitantski igrani film HIJ (ON:Put Vetra): premijera u Srbiji je održana u Novom Sadu, na Cinema City Festivalu u junu 2011. (pod naslovom PUT VETRA), a internacionalna premijera (pod holandskim nazivom HIJ) na 46. Internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u julu 2011.

Krajem 2011. godine odlučuje da napusti Amsterdam i vrati se u Novi Sad gde učestvuje u radu organizaciono-produkcionog tima Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja. Uz pomoć Videomedeje 2014. godine producira svoj drugi igrani film ONA:Drugi Deo. U periodu od 2017. godine, zajedno sa svojom suprugom Ivanom Sremčević Matijević pokreće dva nova portala, JupiJe i Vremeplov, za koje proizvode preko stotinu informativnih kratkih video formi sa zanimljivim i interesnatnim činjenicama. Trenutno radi na realizaciji trećeg igranog filma pod nazivom TI: Treće Ja, koji je ujedno i poslednji deo trilogije ON, ONA, TI. Premijera filma se očekuje u 2027. godini.

Trenutno je član upravnog odbora, direktor Lunartis programa i koordinator Umetničkog Festivala Novih Medija VIDEOMEDEJA.